Găsiți aici răspunsuri la întrebările frecvente despre COVID-19.

Crucea Roșie Română sfătuiește populația să fie conștientă de informațiile eronate care circulă odată cu răspândirea bolii provocate de coronavirus (COVID-19). Cunoașterea datelor științifice este esențială pentru a ne putea proteja în mod corect împotriva virusului.

Sunt uscatoarele de mani cu aer cald eficiente in distrugerea noului coronavirus de pe maini?

Nu. Uscatoarele de maini cu aer cald nu sunt eficiente pentru a ucide noul coronavirus (SARS- CoV2). Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii aloolice. Dupa ce ti-ai curatat mainele, le poti usca fie cu prosoape de hartie, fie la un uscator de maini cu aer cald.

Pulverizarea de alcool sau clor pe intreg corpul poate sa distruga noul coronavirus?

Nu. Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virusurile care au intrat in corp. Pulverizarea acestor substanțe poate fi daunatoare pentru haine sau mucoase (adica ochi, gura). Trebuie sa stii ca atat alcoolul, cat si clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandarilor corespunzatoare, altfel pot fi periculoase.

Poate o lampa cu raze ultraviolete sa distruga noul coronavirus?

Lampile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mainilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiațiile respective pot provoca iritații ale pielii. Lampile cu raze ultraviolete sunt utilizate pentru dezinfectia suprafetelor obiectelor, nu a pielii sau mucoaselor.

Utilizarea soluțiilor saline intranazale (ser fiziologic, apa de mare) poate preveni infecția cu noul coronavirus

Nu. Nu exista dovezi ca utilizarea acestor solutii saline ar proteja oamenii de infecția cu noul coronavirus. Aceste solutii sunt utilizate de obicei pentru decongestionarea mucoasei nazale in viroze, dar nu exista dovezi ca utilizarea regulata a acestora ar preveni virozele respiratorii.

Poate fi transmis noul coronavirus prin atingerea clantelor sau manerelor usilor? Cat timp supravietuieste pe acestea?

Da.. Daca cineva infectat cu virusul tuseste sau stranuta in mana si apoi atinge ceva, acea suprafața poate deveni contaminata. Manerele usilor sunt un bun exemplu de suprafața care ar putea prezenta un risc. Se considera ca noul coronavirus poate supraviețui pe suprafețe, la temperatura ambianta (aproximativ 20 grade Celsius) timp de aproximativ doua zile. Rezultatele cercetarii efectuate in cadrul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din Statele Unite au evidentiat ca virusul SARS-CoV-2 a persistat o perioada mai lunga pe suprafete de plastic si de otel inoxidabil (aproximativ 72 de ore), cu o perioada de reducere la jumatate a concentratiei (titrului) de aproximativ 7 ore de la aplicare pentru plastic si 6 ore pe suprafete de otel inoxidabil. Deci, cel mai bine este sa va spalați mainile in mod regulat pentru a ajuta la reducerea riscului de infecție si raspandirea virusului.

Ar trebui sa imi dezinfectez telefonul ca sa ma protejez de infectia cu noul coronavirus?

Da. Deoarece se considera ca noul coronavirus poate supravietui pe suprafete, aproximativ doua zile, este important ca telefonul sa fie curațat minuțios si des. Totusi trebuie sa fii atent la recomandarile producatorilor de telefoane in ceea ce priveste solutiile potrivite pentru curatarea si dezinfectarea telefonului. Telefoanele moderne tind sa fie rezistente la apa, asa ca ați putea curața telefonul cu apa si sapun obisnuite si un prosop de hartie de unica folosinta, dar verificați daca telefonul dvs. este rezistent la apa inainte de a incerca.

Noul coronavirus se transmite prin utilizarea monezilor si bancnotelor?

Noul coronavirus nu intra prin piele, dar daca duci mana la nas, gura sau ochi dupa ce ai atins obiecte contaminate (inclusiv bani) te poti infecta. Daca ai atins monezi sau bancnote, spala-te correct pe maini.

Temperaturile scazute de afara pot ucide noul coronavirus?

Nu. Nu exista motive intemeiate sa consideram ca vremea rece poate sa distruga noul coronavirus. Temperatura normala a corpului uman se situeaza in mod normal in intervalul de 36,5° C pana la 37°C, indiferent de temperatura exterioara sau de vreme. Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii aloolice. Procedand in acest fel, elimini virusurile care s-ar putea afla pe maini si eviti infectiile care ar putea aparea atingand apoi ochii, gura si nasul.

Infectia cu noul coronavirus poate fi transmisa prin muscaturi de tantar?

Nu. Noul coronavirus nu poate fi transmis prin muscatura de tantar. Transmiterea noului coronravirus se face prin aerian, prin picaturile eliminate de o persoana infectata, atunci cand expira, tuseste sau stranuta, prin picaturile de saliva si prin ducerea mainilor contaminate cu virus la nas, gura sau ochi, dupa contactul cu suprafete contaminate. Pana in prezent, nu exista informatii si dovezi care sa sugereze ca noul coronavirus ar putea fi transmis de tantari. Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii aloolice. Procedand in acest fel, elimini virusurile care s-ar putea afla pe maini si eviti infectiile care ar putea aparea atingand apoi ochii, gura si nasul. De asemenea, este indicat sa eviti contactul strans cu oricine tuseste si stranuta.

Pandemia COVID-19 nu s-a terminat încă.

Nimeni nu este în siguranță până când nu suntem toți în siguranță!

Sunt in siguranța daca merg la piscina?

Apa din majoritatea piscinelor conține clor, un produs chimic care poate sa distruga virusurile si bacteriile. Atata timp cat apa este clorinata corespunzator, se poate inota in apa respective. Totusi, trebuie sa aveti in vedere posibilitatea de a atinge cu mana o suprafata contaminata (de exemplu, manerele dulapurilor, clantele usilor) si posibilitatea de a fi in apropierea unei persoane infectate care poate sa transmita virusul respectiv pe cale aeriana.

Usturoiul poate preveni infecția cu noul coronavirus?

Usturoiul este un aliment sanatos care poate avea unele proprietați antimicrobiene. Cu toate acestea, nu exista dovezi provenite din aceasta pandemie potrivit carora sa consideram drept protectiv impotriva coronavirusului, consumul de usturoi.

Cat timp rezista noul coronavirus SARS-CoV-2 in aer si pe suprafete?

Noul coronavirus SARS-CoV-2 ramane viabil in aerosoli timp de 3 ore, odata ce a fost eliminat prin picaturi pulverizate in aer (picaturi asemenatoare celor care ar fi eliminate de o persoana infectata), arata rezultatele unei cercetari efectuate in cadrul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din Statele Unite si publicate in The New England Journal of Medicine. Rezultatele evidentiaza ca dupa 1-2 ore de la pulverizare, concentratia virala (titrul) din aerosoli s-a redus la jumatate. Virusul SARS-CoV-2 a persistat o perioada mai lunga pe suprafete de plastic si de otel inoxidabil: aproximativ 72 de ore (3 zile). In aproximativ 7 ore de la aplicarea particulelor infectante pe suprafata de plastic concentratia virala (titrul) s-a redus la jumatate. Pentru suprafetele de otel inoxidabil titrul viral s-a redus la jumatate dupa 6 ore. Cercetatorii au efctuat acest experiment in conditii de laborator pulverizand in aer si pe suprafete de diferite tipuri particule de lichid puratatoare de virusuri, asemanator picaturilor de secretie care ar putea fi eliminate de o persoana infectata cu noul coronavirus. Rezultatele cercetarii – faptul ca virusul are o perioada lunga de viabilitate in aer si pe diferite suprafete - confirma modalitatea de transmitere si raspandirea masiva rapida.

Este periculos coronavirusul pentru persoanele cu astm?

Da. Infecțiile respiratorii, asa cum este si infectia cu noul coronavirus, pot declansa simptomele astmului, de aceea se recomanda persoanelor cu astm sa isi ia toate precautiile si sa urmeze toate recomandarile preventive stabilite de catre medic.

Care sunt afectiunile care te fac mai vulnerabil la infectia COVID-19?

Persoanele care prezinta afecțiuni medicale cronice precum: hipertensiune arteriala (HTA), diabet, boli de inima, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), atmul, boala renala cronica, cancere si boli sistemice grave pentru care este necesar tratament imonosubpresor.

Cine este susceptibil la infectia cu noul coronavirus? Afecteaza persoanele in varsta sau si cei mai tineri pot fi afectati?

Persoanele de toate varstele pot fi infectate de noul coronavirus. Persoanele in varsta si persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inima) sau cele aflate in tratament imunosubpresor par sa fie mai vulnerabile la forme mai severe de imbolnavire. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda oamenilor de toate varstele sa ia masuri pentru a se proteja de virus.

Cine este considerat contact apropiat al unei persoane infectate cu Coronavirus?

- Persoană cu care o persoană infectată cu noul Coronavirus locuiește;
- Persoană care a avut contact fizic direct cu o persoană infectată cu noul Coronavirus (ex.strângere de mâna neurmată de igiena mâinilor);
- Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unei persoane infectate cu noul Coronavirs (ex.în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejata de mănușă);
- Persoană care a avut contact față în față cu o persoană infectată cu noul Coronavirsu la o distanță mai mică de 2 metri și pe o durata de peste 15 minute;
- Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasa, sala de ședințe, sala de așteptare din spital) cu o persoană infectată cu noul Coronavirus, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri;
- Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unei persoane infectată cu noul Coronavirus sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient infectat cu noul Coronavirus, fără portul corect al echipamentului de protecție;

Fumatul este un factor de risc pentru COVID-19?

DA. Fumatul sau vaping-ul reprezintă un factor de risc în cazul COVID-19, atât prin creșterea riscului de infectare, cât și prin evoluția spre forme severe. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că atât mâinile, cât și țigările pot fi contaminate, iar prin aducerea lor în mod repetat la nivelul gurii este favorizată infectarea. În plus, fumatul conduce la creșterea numărului receptorilor pe care noul coronavirus îi folosește pentru a intra în celule și a le infecta, ceea ce crește riscul de infectare la fumători. Consumul de alte produse pe bază de tabac (narghilea), favorizează transmiterea de la o persoană la alta, mai ales prin folosirea de piese bucale și furtunuri nesterile. Fumătorii prezintă anumite anomalii la nivelul plămânilor (inflamație, fibroză), care împiedică buna funcționare a acestora în condiții normale. În cazul unei infecții, inclusiv cu noul coronavirus, riscul de a dezvolta o formă severă de boală este crescut în cazul fumătorilor din cauza anomaliilor deja existente la nivelul plămânilor.

Cât durează să te vindeci de coronavirus?

Depinde de severitatea simptomelor: de la 2 săptămâni până la 6 săptămâni. În cazul persoanelor care fac forma ușoară sau moderată a bolii, vindecarea nu apare mai devreme de 2 săptămâni de la apariția primelor simptome. Pentru persoanele care fac o formă severă a bolii, vindecarea poate dura până la 6 săptămâni, dar cel mai frecvent o lună. 1 din 5 persoane infectate cu coronavirus vor dezvolta o formă severă a bolii

Este sigur să donez sânge în contextul actual?

DA. România are mare nevoie de donatori de sânge! Donarea de sânge se realizează în condiţii de siguranță, luându-se măsuri suplimentare pentru a împiedica transmiterea coronavirusului. La nivelul centrelor de transfuzie s-au luat măsuri suplimentare pentru siguranța donatorilor, a personalului centrelor și a persoanelor la care vor ajunge produsele sanguine. Există consens la nivel internațional asupra siguranței transfuziilor sanguine în circumstanțele actuale ale pandemiei cu noul coronavirus. În toate centrele de donare din țară există un punct de triere unde se măsoară temperatura, se investighează istoricul de călătorie, posibilul contact cu persoane infectate și posibilele simptome ale infecției. Donatorii primesc măști, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare și se asigură distanțarea optimă a donatorilor. Nevoia de sânge nu se oprește odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus. Este foarte important ca activitatea de donare de sânge să continue! Dacă nu ați intrat în contact cu persoane infectate și nu prezentați simptome specifice infecției cu coronavirus, vă rugăm să donați sânge.

Spirtul poate ajuta în prevenirea COVID-19?

Alcoolul sanitar (etanol 70%) este dezinfectant și poate ajuta în prevenirea coronavirusului. Recomandat în special pentru dezinfectarea suprafeţelor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca măsură de prevenire a infecției cu coronavirus. • Alcoolul sanitar (etanol 70%) poate fi folosit pentru dezinfectarea suprafeţelor atinse frecvent. • Pentru dezinfectarea mâinilor este recomandată spălarea pe mâini cu săpun timp de minimum 30 de secunde (cam cât durează să cântăm primele 3 versuri din “Deșteaptă-te române!”) sau folosirea de dezinfectant sub formă de gel (cu etanol 70%). • Alcoolul sanitar este inclus în registrul național al produselor biocide din România, actualizat în ianuarie 2020. Produsul este destinat exclusiv uzului extern, a nu se consuma.

Consumul de lămâie previne infecția cu coronavirus?

NU. Consumul de lămâie (proaspătă sau în apă fierbinte) nu previne și nu vindecă infecţia cu coronavirus. Informația potrivit căreia consumul de lămâie și apă fierbinte poate preveni diverse boli circulă pe internet de mai mulți ani, sub diverse forme. Această informație a fost preluată și adaptată infecției cu coronavirus, fără a exista însă vreo dovadă științifică

Pandemia COVID-19 nu s-a terminat încă.

Nimeni nu este în siguranță până când nu suntem toți în siguranță!

Crucea Rosie Romana - COVID Informatii