Pandemia COVID-19 poate fi stresantă pentru fiecare dintre noi. Teama și anxietatea față de o nouă boală și ceea ce s-ar putea întâmpla pot fi copleșitoare și pot provoca emoții puternice la adulți și copii. Regulile de distanțare socială, pot face oamenii să se simtă izolați și singuri și pot crește stresul și anxietatea. Cu toate acestea, aceste acțiuni sunt necesare pentru a reduce răspândirea COVID-19.
Un alt factor care ar putea duce la creșterea stresului în perioada pandemiei este și criza economică. Impactul financiar al pandemiei a afectat mii de români care au suferit pierderi bruște de locuri de muncă, reducerea orelor de muncă și trăiesc cu incertitudine cu privire la durata crizei. Stresul financiar poate afecta grav sănătatea mentală și bunăstarea. Deși este normal să vă simțiți anxioși și îngrijorați în perioade incerte, este important să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea mintală și bunăstarea.
Stresul în timpul unei epidemii infecțioase poate include
Persoanele cu afecțiuni legate de sănătatea mentală ar trebui să își continue tratamentul și să conștientizeze apariția unor simptome noi sau agravante.
Acțiunile prin care îți manifești grija față de tine, prieteni și familie te pot ajuta să gestionezi stresul. Ajutându-i pe ceilalți să se adapteze condițiilor de stres poate duce la o comunitate mai puternică.