Ce te poate ajuta să faci față sentimentelor care te copleșesc atunci când copilul tău se îmbolnăvește sau are o urgență medicală?

Vă invităm să citiți un articol scris de Mihaela SVET, psiholog şi psihoterapeut de familie, în cadrul campaniei ”Echilibrul tău îi dă copilului tău echilibru”, realizată de Crucea Roșie Română în parteneriat cu Sanofi Romania (detalii aici).  Sperăm să vă fie de folos!

Durerea sau suferința nu pot fi eliminate din viața noastră sau a copiilor noștri, ci sunt o certitudine în experiența noastră, la fel ca bucuria, iubirea sau speranța. Atunci când traversăm momente grele, ajută să ne reamintim că fiecare dintre noi este înzestrat cu reziliență, acea capacitate naturală de restaurare a echilibrului interior. Copiii, la rândul lor, sunt în același timp vulnerabili, dar și rezilienți.

Ce este important de știut în astfel de situații?

Susținerea părintelui poate ajuta trecerea copilului dintr-o stare de șoc, agitație și stres acut către liniștire și încredere în forțele proprii.

Copilul interpretează semnalele nonverbale venite din partea părintelui (expresia feței, tonul vocii, limbajul corpului), pentru a verifica starea de siguranță. Sistemul nervos al părintelui comunică direct cu cel al copilului și dacă noi suntem agitați și ei vor fi la fel. Nu cuvintele au cel mai mare impact în aceste situații, ci semnalele nonverbale pe care le transmitem.

Asta înseamnă că starea de calm a părintelui influențează starea de calm a copilului. Pentru a reuși să ajungem în acest punct, ar trebui să avem în primă fază grijă de noi și „să ne punem mai întâi noi masca de oxigen, pentru ca mai apoi să îi putem ajuta pe copii”, așa cum explică însoțitorii de bord în avion.

Cum îți poți păstra starea de echilibru?

  • În cazul amenințărilor imediate (accidente, lovituri, îmbolnăviri etc), primele noastre reacții sunt instinctive și asta pentru că principala funcție a creierului nostru este supraviețuirea. Pentru a putea lua decizii însă, trebuie să ne accesăm partea rațională a creierului, iar acest lucru se poate întâmpla doar după ce reușim să ne calmăm. Pentru asta, acordă-ți timp să îți observi propriile emoții, nivelul de frică, îngrijorare și ia-ți timp să te aduni. Trage aer în piept și în timp ce îl expiri foarte încet, observă senzațiile din propriul corp (de tensiune, agitație etc). Simte-ți tălpile în contact cu pământul, îndoaie ușor genunchii și apoi revino în poziția inițială. Repetă de câteva ori, până când intensitatea senzațiilor scade.
  • Ai răbdare cu tine și fii sigur că orice emoție sau senzație, oricât de intensă și intolerabilă pare, o sa treacă. Este important să stăm suficient de mult cu senzația de neplăcere astfel încât să se schimbe, dar sigur se va schimba.
  • Nu te învinovăți pentru starea de rău a copilului, aducându-ți aminte că nu avem control asupra tuturor lucrurilor din viața noastră, oricât de mult ne iubim copiii și am dori să evităm durerea. Avem loc în lumea noastră interioară și pentru iubire și pentru suferință. Ele se împletesc și capătă și mai multă semnificație împreună, nu se exclud.
  • Nu uita că nu ești singur și poți cere ajutorul familiei sau prietenilor pentru sarcini pe care nu le poți efectua în același timp în care ai grijă de copilul tău și care îți cresc și mai mult nivelul de stres. Dacă te simți copleșit(ă), apelează la un psiholog care te poate ajuta să înveți cum să-ți gestionezi în mod eficient stresul.
  • Solicită personalului medical să repete informațiile sau să le explice în termeni mai accesibili ție dacă nu ai înțeles ceea ce ți-a fost transmis.
  • Evită să citești informații medicale de pe internet, din surse nespecializate, care îți pot spori anxietatea.
  • Ai încredere în capacitatea înnăscută a copilului tău de a se vindeca și în capacitatea ta de a-l sprijini și de a-i fi alături.

***

Alte recomandări care ți-ar putea fi de folos (sursa: American Psychological Association)

  • Ai grijă ce mănânci. Atunci când se confruntă cu un factor de stres, sistemul nervos central eliberează adrenalină și cortizol, care afectează tractul digestiv printre alte modificări fiziologice.

O dietă bogată în vitamine și nutrienți poate proteja sănătatea și poate oferi mai multă energie fizică pentru a face față provocărilor. Consumă fructe, legume, bea apă în cantități optime.

  • Fă o plimbare prin parc, prin natură. Studiile efectuate în mai multe țări au descoperit că natura îmbunătățește starea de spirit.
  • Fă ceva pentru tine. Când stresul devine copleșitor, oamenii renunță deseori la activitățile care altădată erau relaxante și plăcute pentru ei. Chiar și când timpul este strâns, caută oportunități de a face ceva pentru tine, indiferent dacă asta înseamnă să citești câteva pagini dintr-o carte, să vezi un episod din serialul tău preferat sau să bei un ceai cald.
  • Nu neglija somnul. Încearcă să îți creezi o rutină prin care să te poți relaxa înainte să te culci. De asemenea, evită cofeina și alcoolul după-amiaza târziu și seara. Lasă telefonul sau orice ecran deoparte, deoarece lumina albastră poate suprima somnul.

Pandemia COVID-19 nu s-a terminat încă.

Nimeni nu este în siguranță până când nu suntem toți în siguranță!

Crucea Rosie Romana - COVID Informatii