Evitați expunerea la factorii de risc

Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer). Trebuie să luați măsuri suplimentare pentru a-i proteja pe cei mai expuși riscului.

De aceea este bine să aveți grijă în această perioadă de expunerea la factorii de risc cunoscuți, în cazul în care suferiți, deja, de o boală cronică sau, chiar, de o răceală sezonieră. Este important să păstrați distanța față de alte persoane de cel puțin un metru, evitați îmbrățișările și strângerile de mâini și purtați masca de protecție.

Evitați spațiile aglomerate

Farmaciile, supermarketurile, piețele - toate sunt spații cu un grad de pericol de infectare ridicat. Deși nu le puteți evita, deoarece aveți nevoie de hrană și de medicamente, puteți limita timpul petrecut în aceste medii sau să alegeți alternative, cum ar fi livrările la domiciliu, acolo unde este cazul. O altă opțiune ar fi să mergeți la cumpărături în afara orelor de vârf.

Păstrați legătura cu persoanele apropiate

Deși contactul apropiat este descurajat în această perioadă, este important să păstrați legătura cu cei apropiați, chiar și atunci când nu sunt alături de dumneavoastră. Este important ca familia să fie mereu la curent cu starea dvs., pentru a preîntâmpina orice problemă de sănătate sau să ia acțiune, atunci când e nevoie. Un telefon sau chiar un mesaj pe zi poate fi suficient în acest sens, iar orice formă de comunicare virtuală este, de altfel, încurajată.

Mențineți-vă activi

Chiar dacă sunteți nevoiți să petreci mai mult timp în casă, mișcarea rămâne la fel de importantă pentru sănătate. Există diverse metode de a vă menține activi, fără a trebui să ieșiți din casă, cum ar fi exercițiile de yoga sau pilates sau chiar ridicatul de pe scaun o dată la 10 minute.

Hidratați-vă și odihniți-vă

O alimentație sănătoasă trebuie însoțită de o hidratare corespunzătoare, deși adesea se uită acest lucru. Aveți grijă să consumați minimum 2 litri de apă pe zi, echivalentul a 8 pahare a 250 ml, și să vă păstrați regimul de somn regulat, deși poate fi dificil, mai ales dacă nu veți mai ieși la fel de des din casă. O ceașcă de ceai de levănțică înainte de culcare vă poare ajuta, în acest sens. Este important ca, în această perioadă tulbure, să îți păstați obiceiurile sănătoase și să fiți atenți la orice schimbare de metabolism, inclusiv la deprecierea calității somnului, care poate indica anumite afecțiuni.

Aprovizionați-vă cumpătat

Este important să aveți o varietate de alimente indispensabile în casă, dar cumpătarea este la fel de importantă. Aveți grijă să nu vă supraaglomerezi coșul de cumpărături, pentru a nu avea dificultăți în a le transporta, dar și în a vă procura alimentele esențiale: 50% alimente proaspete și 50% alimente greu perisabile. Este bine să păstrați un echilibru atât pentru a evita risipa, cât și pentru a vă suprasolicita în tot procesul de cumpărături.

Pandemia COVID-19 nu s-a terminat încă.

Nimeni nu este în siguranță până când nu suntem toți în siguranță!

Crucea Rosie Romana - COVID Informatii