E greu să fii adolescent în orice context, iar pandemia de coronavirus (COVID-19) face și mai dificilă această perioadă a vieții. Cu școli închise și evenimente anulate, mulți adolescenți ratează activități importante, dar și interacțiuni obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii sau participarea la clasă.

Dragi adolescenți, voi, cei cărora pandemia vă impune în viața de zi cu zi schimbări care vă fac să vă simțiți neliniștiți, izolați și dezamăgiți, trebuie să știți că nu sunteți singuri. Am discutat cu dr. Lisa Damour, specialistă în psihologia adolescenței, autoare de bestseller-uri și editorialist la New York Times, despre ce puteți face pentru a vă îngriji și a vă proteja sănătatea psiho-emoțională.

Acceptați că anxietatea este absolut normală

Dacă închiderea școlilor și titlurile alarmiste vă provoacă neliniște, să știți că nu sunteți singurii care simt asta. De fapt, aceasta este reacția normală. „Psihologii au acceptat de mult că anxietatea este o funcție normală și sănătoasă, care ne alertează în caz de pericol și ne ajută să luăm măsuri de protecție,” spune dr. Damour. „Anxietatea te ajută să iei deciziile necesare în situația actuală: să nu îți petreci timpul cu alte persoane sau în grupuri mari, să te speli pe mâini și să nu îți atingi fața.” Aceste emoții ne determină să ne protejăm și să-i protejăm pe ceilalți. Tot acest mecanism ne face să „avem grijă de ceilalți oameni din comunitatea noastră, să ne gândim și la cei din jurul nostru.”

Chiar dacă anxietatea cu privire la COVID-19 este complet de înțeles, trebuie să aveți grijă să folosiți „surse de încredere [cum sunt site-urile de Internet ale UNICEF și Organizației Mondiale a Sănătății] pentru a vă informa sau pentru a verifica orice informații primite pe canale mai puțin credibile,” recomandă dr. Damour.

Dacă vi se pare că aveți simptome, este important să spuneți acest lucru părinților. „Nu uitați că îmbolnăvirile cauzate de infecția cu COVID-19 sunt, în general, relativ ușoare, în special la copii și adulți tineri,” spune dr. Damour. De asemenea, este important de știut că multe dintre simptomele îmbolnăvirii cu COVID-19 pot fi tratate. Dacă nu vă simțiți bine sau dacă vă îngrijorează anumite aspecte legate de virus, cereți ajutorul părinților sau unui adult în care aveți încredere.

Nu uitați: „Putem face multe pentru a ne proteja și a îi proteja pe cei din jur, dar și pentru a ne simți mai stăpâni pe situație: să ne spălăm pe mâini frecvent, să nu ne atingem fețele și să păstrăm distanța socială

Diversificați-vă activitățile

„Psihologii știu că, atunci când ne aflăm în situații dificile de durată, este bine să împărțim problemele în două categorii: cele în privința cărora putem face ceva și cele în privința cărora nu putem face nimic,” spune dr. Damour.

În condițiile actuale, multe lucruri se încadrează în cea de-a doua categorie, dar există o măsură care ne ajută să facem față situației: să ne ocupăm timpul cu diverse activități. Ca modalități prin care putem să ne destindem și să ne creăm un echilibru în viața de zi cu zi, dr. Damour sugerează să ne facem temele, să vedem un film preferat sau să citim o carte înainte de culcare.

Găsiți noi căi de a ține legătura cu prietenii

Dacă doriți să vă petreceți timpul cu prietenii, menținând totodată distanța socială, rețelele de socializare sunt canale de comunicare excelente. Fiți creativi: acceptați o provocare Tik-Tok, cum este #safehands. „Sub nicio formă nu aș subestima creativitatea adolescenților”, spune dr. Damour. „Intuiția îmi spune că vor găsi căi de a ține legătura online unii cu ceilalți diferite ce cele folosite până acum.”

„Accesul nelimitat la ecrane și la rețele sociale nu este o idee bună. Nu este sănătos, nu este inteligent și îți poate amplifica anxietatea”, spune dr. Damour și vă recomandă să agreați cu părinții un program de utilizare a acestor echipamente.

Faceți lucruri pentru voi înșivă

V-ați dorit vreodată să învățați ceva nou, să citiți o carte sau să studiați un instrument muzical? Acum este momentul! Concentrându-vă asupra voastră și găsind modalități de a folosi timpul nou-găsit, reușiți să vă protejați sănătatea mintală în mod productiv. „Am făcut o listă cu toate cărțile pe care vreau să le citesc și cu lucrurile pe care am tot spus că le voi face”, spune dr. Damour.

Sursa: UNICEF

Pandemia COVID-19 nu s-a terminat încă.

Nimeni nu este în siguranță până când nu suntem toți în siguranță!

Crucea Rosie Romana - COVID Informatii