Un vaccin sigur și eficace reprezintă cea mai bună soluție de a învinge virusul SARS-COV-2 și de a reveni la viața normală

Ce este vaccinarea?

Vaccinarea este o modalitate simplă, sigură și eficientă de a proteja oamenii împotriva bolilor grave, înainte de a intra în contact cu ele. Vaccinarea folosește apărarea naturală a corpului pentru a construi rezistență la infecții specifice și vă întărește sistemul imunitar. Dacă organismul este expus ulterior la acești agenți patogeni care cauzează boli, el va fi gata să-i distrugă rapid - ceea ce previne îmbolnăvirea. Când o persoană se vaccinează împotriva unei boli, riscul de infecție este, de asemenea, redus - deci este, de asemenea, mai puțin probabil să transmită virusul sau bacteriile altora.

Pot fi vaccinați impotriva bolii vizate de vaccin (din cauza condițiilor de sănătate, cum ar fi alergiile sau vârsta lor).

De ce este vaccinarea importantă?

Vaccinarea este o modalitate sigură și eficientă de a preveni bolile și de a salva vieți Astăzi există vaccinuri disponibile pentru a proteja împotriva a cel puțin 20 de boli, cum ar fi difteria, tetanosul, tusea convulsivă, gripa și rujeola. Împreună, aceste vaccinuri salvează viețile a până la 3 milioane de oameni în fiecare an. Când ne vaccinăm, nu ne protejăm doar pe noi înșine, ci și pe cei din jurul nostru. Unii oameni, precum cei care sunt grav bolnavi, sunt sfătuiți să nu facă anumite vaccinuri - așa că depind de ceilalți dintre noi pentru a se vaccina și a ajuta la reducerea răspândirii bolilor.

Cum actioneaza vaccinurile?

Vaccinurile reduc riscurile de îmbolnăvire lucrând cu apărarea naturală a corpului pentru a construi protecție. Când sunteți vaccinați, sistemul dvs. imunitar răspunde. Aceasta:

  • Recunoaște germenii invadatori, cum ar fi virusul sau bacteriile.
  • Produce anticorpi. Anticorpii sunt proteine produse în mod natural de sistemul imunitar pentru combaterea bolilor.
  • Își amintește boala și cum să o combateți. Dacă în viitor vei fi expus la germeni, sistemul tău imunitar îl poate distruge rapid înainte de a dezvolta simptome de boală.

Vaccinul este, prin urmare, un mod sigur și inteligent de a produce un răspuns imun în organism, fără a provoca boli. Sistemele noastre imune sunt concepute pentru a-și aminti. Odată expuși la una sau mai multe doze de vaccin, de obicei rămânem protejați împotriva unei boli timp de ani, decenii sau chiar o viață. De aceea sunt vaccinurile atât de eficiente. În loc să trateze o boală după ce apare, vaccinurile ne împiedică în primul rând să ne îmbolnăvim.

Întrebări și răspunsuri despre vaccinarea anti COVID-19. Interviu cu dl. Prof. Dr. Emanoil Ceaușu, Medic primar - boli infecțioase, Spitalul Clinic de Boli infecțioase și tropicale „Victor Babeș”

Cum s-a ajuns la accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva covid-19?

Care sunt etapele dezvoltării unui vaccin împotriva covid-19?

Grupuri prioritare pentru vaccinare

01

ETAPA I

Lucrătorii din domeniile sănătății și social

02

ETAPA II-A

Populația cu grad ridicat de risc

03

ETAPA III-A

Populația generală

întrebări frecvente despre vaccinare (1)

Care sunt beneficiile imunizării cu vaccinul împotriva COVID-19?

Oamenii de știință au arătat faptul că vaccinarea ne poate proteja atât pe noi înșine cât și întreaga comunitate Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații. Vaccinurile pregătesc sistemul nostru imunitar pentru a recunoaște și combate virusul care provoacă COVID-19. Aceasta înseamnă că vaccinurile COVID-19 vor acționa la nivelul sistemul nostru imunitar, astfel încât acesta va fi gata să ne protejeze de virus dacă suntem expuși. Experții sunt de părere, de asemenea, că administrarea unui vaccin COVID-19 ne poate ajuta să dezvoltăm o formă mai puțin gravă a bolii dacă totuși ne infectăm. Chiar și după vaccinare, respectarea restricțiilor și a măsurilor igienico-sanitare (purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică) sunt necesare pentru a limita efecte pandemiei.

Vaccinarea este gratuită?

Da, conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19, în România vaccinarea este gratuită. Mai multe informatii despre vaccinare se găsesc pe platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 https://vaccinare-covid.gov.ro/

Este posibil ca vaccinul COVID-19 să provoace boala COVID-19 sau să o agraveze?

Potrivit studiilor efectuate, vaccinul nu poate provoaca infecția cu virusul SARSCoV2, iar simptomele nu pot fi amplificate. Persoanele care manifestă simptome specifice COVID-19, cum ar fi febra și/sau tusea, trebuie să consulte un specialist care să îi îndrume cu privire la pașii care trebuie urmați. Potrivit studiilor efectuate, vaccinul nu poate provoaca infecția cu virusul SARSCoV2, iar simptomele nu pot fi amplificate. Persoanele care manifestă simptome specifice COVID-19, cum ar fi febra și/sau tusea, trebuie să consulte un specialist care să îi îndrume cu privire la pașii care trebuie urmați.

Cum știm că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure?

La fel ca toate vaccinurile, vaccinurile împotriva COVID-19 trec prin studii riguroase, în mai multe etape prin implicarea a zeci de mii de oameni. Aceste studii, care includ persoane cu risc crescut de infectare cu COVID-19, sunt concepute pentru a identifica efectele secundare comune sau alte probleme de siguranță legate de vaccin. Atunci când rezultatele studiilor sunt publicate și disponibile, agențiile de reglementare examinează datele pentru a se asigura că vaccinul este sigur. Vaccinul este autorizat în baza unei recomandări științifice pozitive atunci când autoritățile de reglementare sunt convinse că vaccinul este sigur și eficace. Vaccinurile împotriva COVID-19 deja introduse precum și cele care se vor autoriza , sunt monitorizate permanent pentru a identifica orice reacții adverse neașteptate.
- recomandarea pt vaccinul dezvoltat de BioNTech-Pfizer
- recomandarea pentru vaccinul dezvoltat de Moderna)

CE ESTE IMUNITATEA DE TURMĂ?

Când cineva este vaccinat, este foarte probabil să fie protejat împotriva bolii vizate. Dar nu toată lumea poate fi vaccinată. Este posibil ca persoanele cu afecțiuni de sănătate cărora le slăbește sistemul imunitar (cum ar fi cancerul sau SIDA) sau care au alergii severe la unele componente ale vaccinului să nu poată fi primi anumite vaccinuri. Acești oameni pot fi în continuare protejați dacă locuiesc printre alții care sunt vaccinați. Când o mulțime de oameni dintr-o comunitate sunt vaccinați, agentului patogen îi este greu să circule, deoarece majoritatea oamenilor pe care îi întâlnește sunt imuni. Deci, cu cât sunt vaccinați alții, cu atât persoanele care nu pot fi protejate de vaccinuri sunt ferite de expunerea la agenți patogeni nocivi. Aceasta se numește imunitate de turmă.
Imunitatea de turmă este importantă în special pentru persoanele care nu numai că nu pot fi vaccinate, dar au și o probabilitate mai mare de a se îmbolnăvi. Niciun vaccin nu oferă protecție 100%, iar imunitatea de turmă nu oferă o protecție completă celor care nu pot fi vaccinați în siguranță. Dar, cu imunitatea de turmă, acești oameni vor beneficia de o protecție substanțială, datorită vaccinării celor din jur.
Dacă puteți, vaccinați-vă!
De-a lungul istoriei, oamenii au dezvoltat cu succes vaccinuri pentru o serie de infecții care pun viața în pericol, inclusiv meningita, tetanosul, rujeola și poliomielita. La începutul anilor 1900, poliomielita era o boală răspândită la nivel mondial, provocând paralizii diverse in cazul a sute de mii de oameni în fiecare an. În 1950, au fost dezvoltate două vaccinuri eficiente împotriva bolii. Dar vaccinarea în unele părți ale lumii nu era încă destul de obișnuită pentru a opri răspândirea poliomielitei, în special în Africa. În anii 1980, a început un efort global la nivel mondial pentru eradicarea poliomielitei de pe planetă. De-a lungul câtorva decenii, vaccinarea împotriva poliomielitei, utilizând vizite de rutină de imunizare și campanii de vaccinare în masă, a avut loc pe toate continentele. Milioane de oameni, majoritatea copii, au fost vaccinați și, în august 2020, continentul african a fost certificat fără poliomielita, alăturându-se tuturor celorlalte părți ale lumii, cu excepția Pakistanului și Afganistanului, unde poliomielita nu a fost încă eradicată.

Cum este posibil să dezvolți un vaccin sigur atât de repede?

Deși vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate cu o rapiditate mai mare, procedurile de autorizare și stantardele de siguranță sunt respectate în permanență în mod strict și robust. Oamenii de știință au acordat prioritate dezvoltării vaccinului împotriva COVID-19 din cauza urgenței globale. Vaccinurile care sunt acum lansate și autorizate de organismele de reglementare au trecut prin aceeași cantitate de teste și procese de siguranță ca orice alt vaccin.Unele dintre procesele științifice avute de obicei în vedere au fost, de asemenea, accelerate, astfel încât vaccinul să poată fi pus la dispoziție mai rapid. De exemplu, participanții la studiu au fost recrutați în timp ce studiul era încă în curs de punere în practică, așa că aceștia erau disponibili să înceapă în momentul aprobării cercetării.

Cum definim, sau ce înseamnă încrederea într-un vaccin?

Încrederea în vaccinuri este credința că vaccinarea, precum și furnizorii, sectorul privat și actorii politici din spatele acestora, servesc intereselor de sănătate ale populației. La fel ca și „scepticismul”, încrederea este foarte variabilă și înrădăcinată în contextul politico-economic. Acest lucru va afecta mereu încrederea populațiilor în vaccinuri.

Ce tipuri de vaccinuri COVID-19 sunt dezvoltate? Cum funcționează acestea?

Oamenii de știință dezvoltă multe potențiale vaccinuri COVID-19. Toate sunt concepute pentru a învăța sistemul imunitar al organismului să recunoască și să blocheze în siguranță virusul care cauzează COVID-19. Există mai multe tipuri de vaccinuri, cum ar fi:
- Vaccinurile cu virusuri inactivate sau slăbite care utilizează o formă a virusului care nu provoacă boli, dar care provoacă un răspuns imun. Vaccinurile pentru hepatita A și varicelă funcționează astfel. Niciunul dintre vaccinurile COVID-19 aprobate până la sfârșitul anului 2020 nu a fost realizat în acest fel.
- Vaccinurile subunitare, cum ar fi vaccinurile pe bază de proteine, injectează o proteină, sau un fragment proteic ori altă structură mică găsită pe virus pentru a determina un răspuns imun. Vaccinurile împotriva gripei B și a tusei convulsive sunt exemple de acest tip de vaccin. Niciunul dintre vaccinurile COVID-19 aprobate până la sfârșitul anului 2020 nu a fost realizat în acest fel.
- Vaccinurile pe bază de viruși vectori utilizează un virus conceput astfel încât să nu poată provoca boli la oameni. Virusul proiectat produce proteine COVID-19 și așa solicită un răspuns imun la virusul care cauzează COVID-19. Vaccinul împotriva Ebola (Ervebo) este un exemplu. Vaccinul dezvoltat de Oxford / AstraZeneca este de acest tip.
- Vaccinurile cu ARN mesager sunt o nouă abordare care oferă „instrucțiuni” pentru celulele din corpul uman de a construi o proteină care apoi să determine un răspuns imun. Ambele vaccinuri Pfizer / BioNTech și Moderna funcționează astfel.

De ce există mai multe tipuri de vaccin? Pe care ar trebui să îl aleg?

Din cauza nevoii globale urgente pentru un vaccin împotriva COVID-19, diferite grupuri de oameni de știință au lucrat pentru a obține o soluție, cât mai repede posibil. În dezvoltarea unui vaccin, apar mai multe idei care sunt supuse încercărilor însă nu ajung toate la etapele finale. Ca și în cazul oricărui alt vaccin, acestea vor face obiectul unei evaluări științifice riguroase înainte de a fi introduse pe piață. Având în vedere gradul de răspândire al pandemiei de COVID-19 și nevoia mondială de a găsi o soluție prin producerea unui vaccin, faptul că există mai multe tipuri de vaccin este benefic. Acest lucru va spori disponibilitatea dozelor și va oferi mai multe modalități de abordare a problemei.
Puteți alege imunizarea cu oricare dintre vaccinurile autorizate propuse de către autoritățile sanitare din zona în care locuiți dumneavoastră. Dacă mai multe vaccinuri sunt disponibile în comunitatea din care faceți parte, lucrătorii și autoritățile din domeniul sănătății vor decide cu privire la vaccinul care va fi administrat. Ei își vor baza decizia atât în funcție de starea dumneavoastră de sănătate cât și în funcție de varianta cea mai fezabilă și mai eficientă de furnizat pe diverse categorii de populație.
Studii suplimentare vor analiza modul în care se utilizează cel mai bine diferitele vaccinuri și acestea care vor include analiza vaccinului cel mai eficient pe diverse categorii de persoane.

Vaccinul împotriva COVID-19 are efecte secundare?

Ca toate medicamentele, vaccinurile pot provoca reacții adverse. Cele mai multe dintre acestea sunt ușoare și pe termen scurt, cum ar fi durerea la locul injectării, oboseală sau durere de cap. Mulți oameni nu raportează efecte secundare ale vaccinului. Se poate întâmpla ca după vaccinare unele persoane să se simtă ușor rău, deoarece sistemul lor imunitar răspunde la proteine, dar acest lucru nu înseamnă că s-au infectat cu virusul SARSCoV2.

Care sunt șansele să fac o reacție alergică la vaccinul împotriva COVID-19?

Având în vedere că acestea vaccinuri sunt noi, este posibil ca unele persoane să fie alergice la unele din componentele lor. Cu toate acestea, aceste reacții ar apărea la scurt timp după administrarea vaccinului. Personalul care administrează vaccinurile este pregătit să răspundă la reacțiile alergice și la alte reacții adverse. Dacă știți că sunteți alergic la medicamente, este indicat ca înainte de vaccinare să consultați lista cu ingredientele din vaccin și să consultați medicul de familie cu privire la posibilitatea vaccinării.
- prospectul vaccinului dezvoltat de BioNTech/ Pfizer
- prospectul vaccinului dezvoltat de Moderna/ Pfizer

Cum știm că nu vor fi efecte pe termen lung în urma vaccinării?

Majoritatea efectelor secundare ale vaccinului apar la scurt timp după administrarea lui, nu după luni sau ani mai târziu. Odată ce un vaccin este autorizat oamenii de știință și agențiile guvernamentale continuă să monitorizeze siguranța acestuia pentru a identifica orice efecte secundare rare, cum ar fi cele care ar putea afecta o persoană dintr-un milion.
Aceste eforturi de monitorizare se concentrează și asupra persoanelor deosebit de vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu afecțiuni medicale specifice sau a femeilor însărcinate. Lucrătorii din domeniul sănătății sunt instruiți să identifice și să raporteze reacțiile adverse. Este posibil ca persoanele cu afecțiuni de sănătate subiacente să fie monitorizate în mod deosebit pe măsură ce vaccinurile sunt lansate. Dacă există vreun motiv pentru a suspecta că un anumit grup de persoane ar putea fi afectat negativ de un vaccin, autoritățile de reglementare pot solicita cercetări suplimentare înainte de a se permite administrarea vaccinului persoanelor cu o anumită afecțiune.

Vaccinurile cu ARN sau ADN îmi pot schimba ADN-ul?

Aceste vaccinuri nu vă pot schimba genele. Ele conțin o mică bucată de cod genetic care oferă instrucțiuni echipamentelor celulare ale corpului pentru a produce o proteină care apoi declanșează răspunsul imun al corpului. ARN-ul sau ADN-ul care se injectează se destramă foarte repede și nu intră în regiunea celulelor care găzduiește proprii cromozomi, deci nu vă poate schimba genele. Alte vaccinuri ADN în curs de dezvoltare (inclusiv pentru gripă, HPV și HIV) au fost testate pe scară largă la animale și oameni și s-au dovedit a fi sigure.Aceste vaccinuri nu vă pot schimba genele. Ele conțin o mică bucată de cod genetic care oferă instrucțiuni echipamentelor celulare ale corpului pentru a produce o proteină care apoi declanșează răspunsul imun al corpului. ARN-ul sau ADN-ul care se injectează se destramă foarte repede și nu intră în regiunea celulelor care găzduiește proprii cromozomi, deci nu vă poate schimba genele. Alte vaccinuri ADN în curs de dezvoltare (inclusiv pentru gripă, HPV și HIV) au fost testate pe scară largă la animale și oameni și s-au dovedit a fi sigure.

Cum sunt testate vaccinurile ?

Odată identificat un vaccin promițător, acesta va fi supus în primul rând testelor de laborator amănunțite. Aceasta include examinarea și testarea atentă a vaccinului și a ingredientelor sale. Aceste teste evaluează siguranța vaccinului și cât de bine previne o boală

Dacă se obțin rezultate pozitive în laborator, un producător poate aplica atunci pentru a face studii clinice. Aceste studii implică de obicei câteva mii de participanți sănătoși înscriși în mod voluntar, a căror siguranță este asigurată de autoritățile naționale de reglementare, și durează în mod normal o perioadă lungă de timp. Testele se supun unor reglementări stricte și se desfășoară în trei etape principale

01

FAZA I

Vaccinul este administrat unor grupuri mici (aprox. 20-50 de persoane). Se evalueaza siguranța, efectele secundare, doza adecvată, metoda de administrare și compoziția vaccinului.

02

FAZA II-A

În acest stadiu, vaccinul este administrat de obicei câtorva sute de persoane.

03

FAZA III-A

Vaccinul este administrat de obicei pe mii de oameni pentru a se asigura că este sigur și eficient.

Atunci când autoritățile de reglementare decid dacă aprobă un vaccin evaluează rezultatele tuturor acestor studii descrise mai sus.

Studiile pot avea loc și după introducerea unui vaccin. Acestea permit oamenilor de știință să monitorizeze eficacitatea și siguranța în rândul unui număr și mai mare de oameni, pe o perioadă mai lungă de timp.

întrebări frecvente despre vaccinare (2)

Cât de rapid acționează vaccinul? Cât timp mă protejează?

Sistemul nostru imunitar trebuie să genereze un răspuns, deci, în general, protecția împotriva virusului începe după aproximativ șapte zile de la administrare. În cazul vaccinurilor care trebuie administrate în două doze, aceasta înseamnă că beneficiem de protecția completă a vaccinului la aproximativ o săptămână după a doua doză. Nu știm încă sigur cât va dura protecția oferită de vaccin. Este posibil să dureze cel puțin câteva luni, dar este posibil să fie necesare vaccinări repetate. Cercetătorii studiază acest lucru îndeaproape

Va ajuta vaccinarea persoanele care experimentează formele grave de boală cu probleme de sănătate pe termen lung (”long COVID”)?

Problemele de sănătate pe termen lung sau „COVID-19 de lungă durată” sunt îngrijorătoare și pot fi extrem de epuizante pentru persoanele care experimentează boala în acest fel. Mai avem multe de învățat despre acest lucru. Contribuția vaccinului se va vedea în rata scăzută de infectare, prin urmare mai puțini oameni vor trece prin boală și astfel mai puțini oameni vor avea efecte pe termen lung. Dar este improbabil ca un vaccin să acționeze asupra efectelor pe termen lung deja instalate la persoanele care au fost deja infectate.

Vaccinurile pentru alte infecții mă vor ajuta să mă protejez de COVID-19?

Vaccinurile create pentru alte infecții nu ne protejează de COVID-19. Cu toate acestea, este indicat să efectuați toate vaccinurile din schema obligatorie, inclusiv cel antigripal, pentru a preveni alte infecții grave. Un vaccin antigripal nu vă va proteja de îmbolnăvirea cu COVID-19, dar poate împiedica îmbolnăvirea de gripă în același timp cu virusul SARScOv2, care ar putea produce complicații mai severe.

Cât de repede ar putea Vaccinurile COVID-19 să stopeze pandemia?

Chiar și cu un vaccin, societatea nu va reveni la normal peste noapte. Nu știm cât de repede vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea controla pandemia. Acest lucru va depinde de mulți factori, cum ar fi : nivelul de eficacitate al vaccinului, cât de repede sunt aprobate și fabricate vaccinurile, câte persoane se vaccinează, respectarea restricțiilor și a măsurilor igienico-sanitare (purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică).
Studiile arată că 60-80% din populație ar trebui să fie imună la virus pentru a obține „imunitatea de turmă” (sau protecția comunitară). Chiar dacă astăzi ar fi disponibile suficiente doze de vaccin pentru toată populația dintr-o țară, procesul de vaccinare este destul de îndelungat.

Copiii ar trebui vaccinați? Cine ar trebui să fie vaccinat?

Fiecare țară are strategii specifice de implementare a vaccinării, dar dozele inițiale globale sunt furnizate lucrătorilor din domeniul sănătății, asistenților sociali și persoanelor cu risc crescut de boli severe, cum ar fi persoanele în vârstă sau cei cu afecțiuni subiacente, și este puțin probabil ca aceste doze să fie destinate copiilor. Cu toate acestea, este important să vă asigurați că administrați copiilor dumneavoastră vaccinurile din schema obligatorie din copilărie.

Cred că prezint un risc scăzut de a mă îmbolnăvi de COVID-19 sau dacă mă infectez nu voi face o formă severă, prin urmare nu trebuie să mă vaccinez, nu-i asa?

Oricine se poate îmbolnăvi de COVID-19 și poate deveni grav bolnav sau poate muri la orice vârstă. În plus, persoanele asimptomatice infectate cu virusul pot fi contagioase, iar virusul se poate transmite de la ele la alte persoane. Din aceste motive, este important să se ia în considerare faptul că vaccinarea poate proteja și persoanele din jurul nostru, în special persoanele cu risc crescut de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Mai mult, pe baza informațiilor disponibile despre vaccinurile pentru alte boli și datele timpurii din studiile clinice recente, experții consideră că administrarea unui vaccin poate preveni, de asemenea, formele severe de boală dacă vă îmbolnăviți de COVID-19.

Vaccinarea ar trebui să fie obligatorie (direct sau indirect)?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a convinge oamenii cu privire la importanța unui vaccin COVID-19 este mult mai eficient decât a face vaccinarea obligatorie. Acestea fiind spuse, este în resposabilitatea fiecărei țări să iși desfășoare campaniile de vaccinare. Foarte important, Crucea Roșie sau Semilună Roșie din fiecare țară joacă un rol esențial în facilitatea accesului populației la informații esențiale despre vaccin

Vor există suficiente vaccinuri pentru toată lumea? Dacă nu, cine le va primi mai intâi?

Este posibil ca aprovizionarea cu vaccinuri COVID-19 să fie limitată la început, ceea ce înseamnă că nu toată lumea va putea fi vaccinata imediat. Pe măsură ce dozele de vaccinuri devin disponibile, acestea vor fi furnizate mai întâi celor din categorii de risc. Grupurile specifice care sunt eligibile pentru primele doze de vaccinuri COVID-19 pot varia în funcție de vaccin și de țară. Grupurile inițiale vor include lucrători din domeniul sănătății și ingrijirii, vârstnici cu vârsta peste 65 de ani și persoane cu afecțiuni subiacente cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Odata ce vor fi disponibile dozele adecvate, restul populației va fi încurajata să se vaccineze.

Cum se distribuie vaccinurile împotriva COVID-19?

Unele țări au început deja să vaccineze primele persoane. Cu toate acestea, nu suntem siguri când vor fi distribuite vaccinurile împotriva COVID-19 în toate țările. Multe potențiale vaccinuri dezvoltate împotriva COVID-19 sunt încă studiate pentru a determina dacă sunt sigure și eficiente. Testele mai multor vaccinuri au avut rezultate preliminare încurajatoare și astfel au fost autorizate deja două vaccinuri. Este probabil ca rezultatele altor studii să fie anunțante în curând. Odată ce un vaccin se dovedește sigur și eficient, acesta trebuie autoritzat de autoritățile internaționale reglementate și fabricat înainte de a putea fi distribuit.

Vaccinurile vor fi disponibile și migranților fără statut legal?

Suntem în mod deosebit preocupați de potențiala excludere a migranților, persoanelor deplasate intern și apatrizilor, așa cum este menționat și în raportul Federației Interanționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie publicat în luna septembrie 2020, astfel: “Cei mai puțin protejați, cei mai afectați sunt migranții și refugiații care se confruntă cu riscuri extraordinare în timpul pandemiei COVID-19”. După cum a fost menționat în raport, atât barierele oficiale (migranții refuză vaccinarea) cât și barierele neoficiale (legate de limbă, frică de arestare, lipsa de cunoștințe despre serviciile disponibile și modul de accesare al acestora) pot sta în calea imunizării. Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie solicită tuturor guvernelor să se asigure că nu sunt lăsate în urmă comunitățile marginalizate.

Cum ajută Crucea Roșie și Semiluna Roșie țările să se pregăteasca pentru vaccinurile împotriva virusului COVID-19?

Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie lucrează îndeaproape cu societăți naționale, colegi regionali și alte părți interesate pentru a dezvolta politici și cursuri de formare, pentru a consolida capacitatea de reglementare și pentru a ghida țările în urma tuturor instruirilor necesare pentru administrarea vaccinului împotriva virusului COVID-19. Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie elaboreaza îndrumări tehnice, detaliate pentru a ajuta țările să planifice strategia de vaccinare împotriva virusului COVID-19. Acestea acoperă planificarea și implementarea, culegerea datelor și monitorizarea, aprovizionarea și logistica, promovarea și cererea, principiile de bază fiind participarea și încrederea comunității

Crucea Roșie și Semiluna Roșie ajută la administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19?

Societățile Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie din întreaga lume, sprijină autoritățile locale și guvernele pentru a acoperi lipsurile, pe baza domeniilor lor de expertiză, și acolo unde este nevoie. Mulți sunt deja în discuții cu autoritățile locale pentru a-i susține în eforturile de ajutorare a comunităților, inclusiv prin sprijinirea vaccinării. În urmatoarele săptămâni vor fi disponibile mai multe informații despre rolul fiecarei societăți naționale în efortul de a proteja oamenii împotriva COVID-19.

Crucea Roșie încurajează populația să se vaccineze împotriva COVID-19?

Noi urmăm recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, care se află încă în proces de monitorizare a tuturor vaccinurilor împotriva virusului COVID-19, care trebuie să întrunească cerințe precum viabilitatea și utilizarea la scară largă. În acest moment, încurajăm publicul să urmeze sfaturile autorităților locale din domeniul sănătății pentru a asigura și îmbunătăți sănătatea și siguranța comunității. Recomandăm tuturor persoanelor să se adreseze furnizorului lor de asistență medicală pentru a afla dacă sunt eligibile să fie vaccinate împotriva virusului COVID-19 și unde anume o pot face.

Voluntarii Crucii Roșii și lucrătorii din prima linie vor fi vaccinați ca grup prioritar?

Nu există reguli internaționale specifice în baza cărora țările să decidă cui să acorde prioritate la administrarea primelor doze de vaccin. Cu toate acestea, Grupul consultativ strategic al experților în imunizare (SAGE) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a furnizat recomandări detaliate. SAGE solicită ca lucrătorii din domeniul sănătății ce se află în prima linie să primească acces prioritar la vaccinurile împotriva virusului COVID-19. Așa cum este descris în documentul cadru, lucrătorii din prima linie răspund valorii „reciprocității”, ce cuprinde recunoștința noastră, a tuturor, pentru riscul la care ei se expun pentru a-i ajuta pe ceilalți. Aceasta include nu numai medici și asistenți medicali, ci și persoane, precum voluntarii Societății Naționale de Cruce Roșie, care susțin testarea și supervizarea contactelor și a persoanelor aflate în carantină sau izolare, care gestionează controlul persoanelor prezente la centrele de vaccinare, efectuează observații post-vaccinare și alte activități care necesită interacțiunea cu grupuri de persoane cu risc mare de îmbolnăvire.

De ce nu pot pleca din centrul de vaccinare imediat după ce am fost vaccinat?

Procedura standard presupune ca persoanele care au fost vaccinate să aștepte la cabinetul medical sau la centrul de vaccinare pentru o perioadă de timp după ce au fost vaccinate, pentru a fi monitorizate cu privire la posibilitatea apariției unor efecte secundare, cum ar fi o reacție alergică. Marea majoritate a reacțiilor severe - care sunt rare, dar care pot apărea – se manifestă imediat după vaccinare, iar această perioadă de ținere sub observație protejează persoanele care experimentează aceste reacții care au, astfel, acces imediat la asistență medicală.
Vaccinul protejează și împotriva noilor tulpini ale virusului COVID-19? Virusurile se schimbă constant prin mutație și, în timp, se așteaptă să apară noi tulpini ale unui virus. Uneori, tulpinile noi apar și dispar, alteori acestea persistă. Mai multe tulpini ale virusului SARSCOV2 au fost documentate la nivel global în timpul pandemiei. Oficialii din domeniul sănătății publice studiază în mod constant aceste tulpini pentru a înțelege dacă vaccinurile deja dezvoltate sunt eficace. Nu există dovezi că acest lucru se întâmplă cu adevărat și majoritatea experților consideră că este puțin probabil să se întâmple, aceasta datorită naturii răspunsului imun la virus determinat de vaccin.

Cum putem afla mai multe despre vaccinurile împotriva COVID-19?

Dezinformarea pe tema COVID-19 ia în continuare proporții. Bazați-vă doar pe informații de actualitate publicate de surse oficiale!
Comisia Europeană a creat o pagină de internet dedicată combaterii dezinformării pe tema coronavirusului. Aceasta conține materiale utile pentru demontarea miturilor și verificarea veridicită ții informațiilor.

CUM SE MONITORIZEAZĂ SIGURANȚA VACCINURILOR?

La fel ca în cazul tuturor medicamentelor, siguranța unui vaccin trebuie monitorizată continuu, chiar și după studii și introducerea acestuia în circulație. Această monitorizare are în vedere rapoarte din mai multe surse. La nivel național, rapoartele includ persoanele imunizate, părinții sau îngrijitorii și personalul medical. Aceste rapoarte sunt apoi prezentate autorităților naționale de sănătate. La nivel regional și global, OMS și UNICEF sprijină țările în colectarea și monitorizarea acestor informații și prin diseminarea celor mai recente dovezi privind vaccinurile disponibile.

Pot refuza să mă vaccinez?

Da, conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19, în România vaccinarea este voluntară și facultativă.

Pandemia COVID-19 nu s-a terminat încă.

Nimeni nu este în siguranță până când nu suntem toți în siguranță!

Crucea Rosie Romana - COVID Informatii